Asigurarea Calitatii la nivel sistemic in Educatia si Formarea profesionala (EFP)

Tendinta in EFP la nivelul intregii Europe a fost aceea de a crea un sistem de referinta pentru asigurarea calitatii (AC) in tarile membre. Cadrul European de Referinta pentru Asigurarea Calitatii (CERAC/EQARF) este in curs de elaborare avand ca obiectiv implementarea procedurilor de asigurarea calitatii folosind indicatori de performanta si descriptori pana in anul 2011.

In Romania, procesele de asigurarea calitatii in cadrul sectorului de educatie si formare au fost implementate in mod progresiv pe parcursul ultimilor 6 ani. Aceste procese s-au manifestat predominant in sectorul pre-universitar, al formarii profesionale initiale si in cel universitar. Situatia in formarea profesionala continua este aceea in care unele proceduri sunt puse la punct la nivelul furnizorilor de formare si a centrelor de evaluare, insa persista lipsurile la nivelul sistemului. La ora actuala nu exista o abordare coerenta a asigurarii calitatii, iar prevederile legislative care sa vina in sprijinul acestui proces sunt doar partial puse in practica.

Agentiile si partenerii din cadrul intregului sistem al EFP au dezvoltat sisteme de asigurare a calitatii in propriul domeniu si la propriul nivel de programe de formare care conduc la calificari specifice asociate respectivelor standarde ocupationale. Acestea variaza considerabil la niveluri specifice de la definiri "inguste" ale sarcinilor ocupationale pana la unitati complexe si definitii generale ale abilitatilor "cheie" si "transferabile".

Proiectele PHARE au inceput in FPC incepand cu etapa "PHARE 2004" in scopul de a ajuta la dezvoltarea de standarde ocupationale si la revizuirea acestora. In cadrul proiectului PHARE 2005, s-au desfasurat activitati de identificare a procedurilor de asigurarea calitatii si au fost subliniate dificultatile intampinate in dezvoltarea in continuare a acestora.

Pornind de la acest punct, obiectivul cheie al proiectului PHARE 2006 este de dezvolta … "Principii si mecanisme comune de asigurarea calitatii la nivelul sistemului EFP …" (Caietul de sarcini A4.2). Intentia este ca acestea sa fie testate prin intermediul unei:

"...aplicari pilotate a principiilor si mecanismelor comune de asigurarea calitatii corelate la nivelul sistemului EFP prin intermediul cadrului institutional agreat".

A fost initiata o trecere in revista a actualelor proceduri si mecanisme utilizate de catre partile interesate in sistemul EFP. Aceasta va actiona ca un punct de plecare pentru dezvoltarea si imbunatatirea practicilor si mecanismelor care vor duce la cresterea consistentei si calitatii serviciilor oferite si, prin urmare, a rezultatelor invatarii. Ea va servi la ilustrarea cunostintelor si practicilor actuale in domeniul asigurarii calitatii si va identifica punctele tari, lipsurile, inconsecventele sau ineficienta in nivelul actual de cunostinte, abilitati si procese. De asemenea, va oferi un baza de comparare a perceptiilor si realitatilor rolurilor si responsabilitatilor ce revin diverselor parti interesate. In acelasi timp, va oferi oportunitatea de dezvoltare a unei viziuni comune impartasite asupra procedurilor si continutului unui cadru de asigurarea calitatii care sa functioneze la scara intregului sistem.

Intarirea rolului si a functiei CNFPA in calitate de "institutie cheie" in gestionarea procesului de AC la scara intregului sistem de FPC reprezinta unul dintre rezultatele directe vizate de proiect. Acest lucru ar trebui sa-i faciliteze, in acelasi timp, si participarea in calitatea de factor cheie interesat (impreuna cu alti parteneri, precum ARACIP, ARACIS si CNDIPT) la o asigurarea a calitatii coerenta si integrata in EFP, in cadrul contextului de ansamblu al "invatarii pe tot parcursul vietii".

Exercitiul "pilot" din cadrul proiectului este proiectat astfel incat sa dezvolte si sa testeze indicatori si procese de AC impreuna cu factori interesati selectati pentru a stabili un set de standarde si proceduri "comune" care se vor alinia cu Cadrul European de Referinta pentru Asigurarea Calitatii (CERAC/EQARF) si care vor indeplini, in acelasi timp cerintele de asigurarea AC identificate in cadrul sectorului EFP in Romania.

Alan Norley,
expert cheie 4,
Echipa Phare 2006

Sumar:

» Home

» Sustenabilitatea procesului de infiintare a ANC

» Provocarile unui proiect

» Bifand... bifand...

» Din avatarurile unui expert sectorial

» Asigurarea calitatii la nivel sistemic in EFP

» Vizitele de studiu – intot- deauna utile

Galerie foto:
Echipa :: Obiective

» Echipa Phare 2006

» Obiective

» Formare

» Activitati viitoare

Standarde ocupationale

» Definitie / structura

» Scop, necesitate

» Lista standarde ocupationale dezvoltate in cadrul proiectului

Contact

CNFPA/ANC

Str. Valter Maracineanu, nr.1-3, intrare B, etaj 2, camera 164, sector 1, Bucuresti, 010155

Tel: +40 21 315 78 46
Fax: +40 21 315 78 55

» Email: cnfpa@cnfpa.ro
» Web: www.cnfpa.ro