Din avatarurile unui expert sectorial

Primul moment il reprezinta alegerea ta ca expert sectorial, acest lucru iti confera deja, competente legate de domeniul pentru care tu esti pus sa elaborezi standardul ocupational.

Nu ai timp sa te bucuri ca ai fost acceptata, greul abia incepe! Esti nerabdatoare, vrei sa te apuci de cercetarea ariei ocupationale, dar surpriza....este vremea sarbatorilor, a vacantelor, a cumparaturilor...cei care ar trebuii sa-ti fie surse sunt prinsi cu treburi legate de incheierea anului sau alte treburi personale de ultima ora...

Asa ca, incerci sa-ti strangi macar cateva surse bibliografice, materiale, dai telefoane, fixezi intalniri pentru date probabile...practic "fiebi in suc propriu". Dar iti zici ca "nu-i problema", vine el anul nou, trece vacanta si ne apucam de treaba!

Un punct benefic si extrem de util il reprezinta sesiunile de formare; acolo se intalnesc toate "taberele": expertii sectoriali - cuminti si docili, dornici sa invete, alaturi de ei reprezentantii Secretariatului Tehnic al CNFPA si nu in ultimul rand, reprezentantii comitetelor sectoriale, dintre acestia numindu-se verificatorii analizelor ocupationale.

Sesiunile de formare se deruleaza intr-o atmosfera destinsa, iar experti internationali, ca ofiteri de monitorizare a muncii noastre, sunt atat gazde cat si "formatori", care vin sa ne impartaseasca din experientele avute in proiecte asemanatoare derulate in alte tari. Ai parte de formatori cu experienta proiectelor anterioare, care s-au lovit ei insisi de tot felul de dificultati si care acum iti usureaza mult pasii...deci ei sunt si formatori si indrumatori, ceea ce este super!

Incepi treaba, fixezi calendarul intalnirilor, dai telefoane "fara numar", faci materiale de inregistrare, iesi pe teren " aplici", prin urmare lucrezi in ritm de maratonist, ai birou ambulant, revezi intre doua intalniri, si intre doua metrouri ce ai notat anterior, te trezesti stand cu familia, ca ti-a mai venit o idee si fugi s-o notezi ca sa nu "zboare"...

Prin urmare conditia fizica este pe primul plan, iar cea psihica imediat langa, pentru ca trebuie sa fii diplomat, sa acorzi atentie tuturor surselor si sa nu uiti sa multumesti. Energie, cred ca este cuvantul care ma incarca...imi da putere si usor usor reusesti sa te apropii de "lumina de la capatul tunelului", adica de un produs care este acceptat de catre cei care ti-au furnizat materialul.

Pauza...nu ai, dar respiri vreme de doua, trei verificari ale analizelor ocupationale si urmeaza punctul acceptarii de catre verificator si iar la treaba, elaborarea standardului, sau a standardelor...deci, respiri adanc si intri iar in "cursa", de data asta fiind sigura ca esti in semifinala.

Apoi mai ai un prag, finala! Clasamentul nu mai conteaza, trebuie doar sa te califici!

Uf! A fost greu? Sunt sigura ca da. Merita, pentru ca mii de oameni vor fi apreciati conform standardului elaborat de tine sau fie doar pentru faptul ca numele tau nu mai este al unui anonim. Tu alegi, sa fii apreciat ca un profesionist!

Georgeta Vladutu
Expert sectorial
Comitet Sectorial Educatie

Sumar:

» Home

» Sustenabilitatea procesului de infiintare a ANC

» Provocarile unui proiect

» Bifand... bifand...

» Din avatarurile unui expert sectorial

» Asigurarea calitatii la nivel sistemic in EFP

» Vizitele de studiu – intot- deauna utile

Galerie foto:
Echipa :: Obiective

» Echipa Phare 2006

» Obiective

» Formare

» Activitati viitoare

Standarde ocupationale

» Definitie / structura

» Scop, necesitate

» Lista standarde ocupationale dezvoltate in cadrul proiectului

Contact

CNFPA/ANC

Str. Valter Maracineanu, nr.1-3, intrare B, etaj 2, camera 164, sector 1, Bucuresti, 010155

Tel: +40 21 315 78 46
Fax: +40 21 315 78 55

» Email: cnfpa@cnfpa.ro
» Web: www.cnfpa.ro