Sustenabilitatea procesului de infiintare a ANC

Unul dintre obiectivele proiectului multi-anual PHARE 2004-2006 "Infiintarea Autoritatii Nationale pentru Calificari(ANC)" il reprezinta dezvoltarea capacitatii institutionale a Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor pentru a indeplini rolul de ANC. Etapa finala a acestui proces, finantat din fonduri PHARE, se apropie de sfarsit si bineinteles se apropie si momentul evaluarii. Intrebarea esentiala este daca ne-am atins obiectivele? Dintr-un anumit punct de vedere, vom putea sa raspundem la aceasta intrebare numai atunci cand actualul proiect se va termina. Mai sunt de finalizat o serie de activitati, printre care doua exercitii de pilotare, precum si baza de date a Registrului National al Calificarilor.

Cu toate acestea, chiar si in acest moment, se poate schita raspunsul la o alta intrebare importanta: cum vom continua procesul pus in miscare prin intermediul acestei serii de proiecte?

Putem sa spunem ca aproape trei ani au trecut intr-o clipa. Am realizat revizuirea cadrului metodologic de elaborare a standardelor ocupationale si a calificarilor asociate, au fost dezvoltate deja o serie de calificari, au fost propuse mecanisme de asigurare a calitatii in educatia si formarea profesionala (EFP), a fost elaborata si revizuita metodologia de certificare a calificarilor si competentelor. Toate aceste realizari au fost aliniate politicilor si recomandarilor europene privind Cadrul European al Calificarilor si Cadrul european de referinta pentru asigurarea calitatii.

S-au organizat sesiuni de formare menite sa conduca la dezvoltarea de competente in aceste domenii pentru personalul CNFPA si reprezentantii comitetelor sectoriale. Noile metodologii au fost pilotate de personalulul CNFPA in contextul verificarii metodologice si de reprezentantii comitetelor sectoriale implicati in dezvoltarea si validarea calificarilor. Dupa faza pilot, cadrul metodologic a fost revizuit. Din acest punct de vedere, implementarea se desfasoara conform asteptarilor, adica este vorba de un proces de imbunatatire continua. Fireste, nu toate rezultatele obtinute in prima instanta sunt de cea mai inalta calitate, insa cu siguranta mergem in directia buna.

S-a analizat, de asemenea, organizarea secretariatului tehnic al CNFPA in incercarea de a stabili care ar fi cea mai buna forma de organizare si cum ar trebui sa fie distribuite responsabilitatile pentru a evita conflictul de interese, pentru a asigura o incarcare echilibrata si pentru indeplinirea tuturor sarcinilor specifice unei autoritati nationale pentru calificari. Au fost definite domeniile de responsabilitate si procesele esentiale de desfasurare a activitatii ca rezultat al evolutiilor continue din cadrul proiectului.

Insa inca nu avem raspunsul complet la intrebarea initiala: cum putem sa sustinem acest proces, odata inceput. Cu siguranta, stim ce se asteapta din partea noastra si avem propria parere asupra modalitatii de indeplinire a acestor scopuri, insa toate acestea nu formeaza decat o mica parte din raspunsul final.

Daca dorim sa sustinem acest proces, trebuie sa depunem un efort comun. Acest lucru nu constituie sarcina vreunui alt proiect. Putem doar sa ne folosim de aceste proiecte intr-un mod benefic, deoarece proiectele, dupa cum o stim cu totii, vin si pleaca, la fel ca si expertii straini. Putem sa obtinem maximum de beneficiu numai daca depunem un efort comun si daca ne concentram pe nevoile noastre reale. Insa acest lucru presupune sa abordam aceste proiecte ca fiind trepte intermediare si sa ne punem intrebarea: cum putem sa progresam, cum putem sa ne folosim capacitatile, urmat de indemnul: "Haideti sa facem o schimbare reala".

Sa luam un exemplu. Unul dintre obiectivele celor doua proiecte ale CNFPA, finantare din Fondul Social European (FSE), aflate in desfasurare, este acela de a dezvolta un numar de exemple de buna practica pentru formare si evaluare intr-un numar limitat de sectoare. Pornind de la rezultatele actualului proiect Phare in domeniul certificarii competentelor, care acopera planificarea evaluarii, dezvoltarea de metode de evaluare, verificarea interna si externa si asigurarea calitatii procesului de evaluare, se pot obtine beneficii directe in proiectul FSE prin aplicarea metodologiei de certificare si utilizarea ghidului in dezvoltarea de exemple de buna practica si instruirea persoanelor implicate in acest domeniu.

CNFPA poate beneficia la randul sau, prin analizarea cu atentie a propriilor proceduri pentru realizarea verificarii externe si gasirea unor metode de a face acest proces mai transparent. Trebuie sa avem in vedere atat perspectiva pe termen mediu, cat si cea pe termen lung.

Poate, in ansamblu, nu par a fi atat de multe lucruri castigate, insa, daca fiecare dintre cei implicati in acest proces ar continua pornind de la ceea ce s-a realizat deja, am putea pastra o anumita “inertie pozitiva” si, incet, dar sigur, am fi astfel capabili sa aducem schimbarile necesare in munca noastra de zi cu zi.

Este la fel de adevarat ca succesul infiintarii ANC depinde de angajarea personalului necesar, de clarificari ale cadrului legislativ si de relatiile pe care putem sa le asiguram cu ceilalti factori interesati din domeniu. Insa, a afirma ca sustenabilitatea este determinata de acesti factori si numai de ei ar fi o exagerare. Sustenabilitatea "inertiei pozitive" se poate atinge prin pastrarea tendintei de schimbare deja imprimate si prin implicarea noastra directa, a tuturor, in acest proces.


Nela Plugarescu,
Director UIP

Sumar:

» Home

» Sustenabilitatea procesului de infiintare a ANC

» Provocarile unui proiect

» Bifand... bifand...

» Din avatarurile unui expert sectorial

» Asigurarea calitatii la nivel sistemic in EFP

» Vizitele de studiu – intot- deauna utile

Galerie foto:
Echipa :: Obiective

» Echipa Phare 2006

» Obiective

» Formare

» Activitati viitoare

Standarde ocupationale

» Definitie / structura

» Scop, necesitate

» Lista standarde ocupationale dezvoltate in cadrul proiectului

Contact

CNFPA/ANC

Str. Valter Maracineanu, nr.1-3, intrare B, etaj 2, camera 164, sector 1, Bucuresti, 010155

Tel: +40 21 315 78 46
Fax: +40 21 315 78 55

» Email: cnfpa@cnfpa.ro
» Web: www.cnfpa.ro